Vse, kar morate vedeti o antioksidantih

KAJ SO PROSTI RADIKALI?

Za razumevanje nadaljevanja, moramo najprej pojasniti, kaj so prosti radikali. Prosti radikali so molekule v našem telesu, ki imajo manjko elektronov in jih zato ves čas iščejo v naših celicah in vežejo nase. S tem poškodujejo celice in lahko povzročijo veliko nevarnost za naše zdravje, saj lahko napadejo tudi DNK in povzročijo nenadzorovano deljenje celic – rakave celice. Vsebnost prostih radikalov zvišujejo tudi zunanji dejavniki – debelost, nepravilna prehrana, sončna svetloba, kajenje, onesnaženost zraka itd.

Antioksidanti in prosti radikali

DELOVANJE ANTIOKSIDANTOV

Antioksidanti so snovi, ki nase vežejo proste radikale in jih onesposobijo. V majhni meri lahko celo popravijo škodo, ki so jo že storili prosti radikali v našem telesu. Naše telo proizvaja antioksidante, vendar večinoma premalo, zato jih je smotrno zaužiti s hrano, saj znižujejo tveganje za nastanek raka, bolezni srca, možgansko kap, povišan krvni pritisk, poleg tega krepijo imunski sistem, ščitijo oči, preprečujejo prezgodnje staranje, ščitijo jetra itd.

KJE NAJDEMO ANTIOKSIDANTE?

Med najbolj znane antioksidante spadajo vitamini A, C, E, koencim Q10, flavonoidi, lecitin, selen… Najdemo jih predvsem v sadju in zelenjavi: brokoli, jagode, borovnice, špinača, ohrovt, korenje, buče, grozdje, česen ali pa v naravnih prehranskih dopolnilih z dodanimi antioksidanti.