Uživanje perutnine

PERUTNINA IN ŠPORT

Športniki v svoj jedilnik pogosto vključujejo piščančja in puranja prsa. Razlog je v tem, da ima to meso zelo dobro hranilno vrednost – okoli 22% beljakovin in le dober procent maščobe. Za beljakovine vemo, da so izredno pomembno hranilo v procesu pridobivanja mišične mase.

Piščančja prsa na žaru po mediteransko

IZDELKI IZ PERUTNINSKEGA MESA

Ljudje velikokrat posežejo po perutninskih izdelkih v prepričanju, da so zdravi. Vendar to ni popolnoma res - perutninske pleskavice, paštete, hrenovke in salame so prav tako nezdrave kot predelani izdelki iz svinjskega mesa. Proizvajalci v mlete produkte pod oznako perutninsko meso skrijejo mesarske odpadke, ki jih fino zmeljejo, tako da potrošnik ne ve, kaj dejansko vsebujejo. Ko so kokoši nesnice prestare za nesenje jajc, romajo v paštete, hrenovke in pasjo hrano. Problem teh izdelkov je tudi v tem, da imajo dodane umetne okuse, ojačevalce okusov in ostale umetne dodatke ter majhen odstotek beljakovin.

KAJ PA OSTALA PERUTNINA?

Med bolj zdravo perutninsko meso spadajo piščančja in puranja prsa ter nojevi zrezki, predvsem noge. Gosje in račje meso je precej mastno, saj so gosi in race vodna perutnina zato imajo več telesne maščobe zaradi toplotne izolacije.

GORILLA LABS SVETUJE

Najbolj zdravi del piščanca ali purana so prsi brez kože, ki spadajo med pusto meso. Perutnina ima maščobo shranjeno pod kožo in v trebušni votlini. Noge, perutničke in predvsem drobovina imajo višji procent maščobe, zato naj ne bodo prepogosto na našem jedilniku. Perutninsko meso poleg beljakovin vsebuje tudi kreatin, vendar je potrebno vedeti, da 1 kg mesa vsebuje le približno 2 g kreatina, od katerega se ga nekaj uniči s toplotno obdelavo. Pred oziroma po treningu je tako primerno dodajati mikroniziran kreatin monohidrat v obliki praška.