Voda

VIR ŽIVLJENJA

Naše telo je sestavljeno iz 65-70% vode in je poleg kisika druga najpomembnejša snov za preživetje. Brez nje ne moremo živeti več kot nekaj dni. Ker predstavlja tako velik odstotek našega telesa, je logično, da igra veliko vlogo pri tem, kako naše telo funkcionira. Voda uravnava telesno temperaturo s potenjem, pomaga pri prebavi, prenaša hranilne snovi in kisik do celic ter odstranjuje strupe iz telesa. Prav tako pomaga našim sklepom pri lažjem premikanju. Služi kot mazivo - lubrikant pri premikanju sklepov in prav tako deluje tudi kot blažilec med notranjimi organi, ki jih hkrati tudi ščiti.

voda in hujšanje

VODA IN HUJŠANJE

Voda igra veliko vlogo pri hujšanju, saj dehidracija posledično vodi do kopičenja odvečne telesne maščobe ter zmanjša učinkovitost prebave in delovanja notranjih organov. Telesu pomaga prebaviti nakopičeno maščobo, kar je eden izmed najbolj pomembnih dejavnikov vode pri izgubi teže. Povečan vnos vode in večja količina vlaknin odpravi tudi zaprtje, ki je pogost simptom dehidracije. Zato je pri hujšanju izredno pomemben zadosten vnos vode v naše telo.

GORILLA LABS SVETUJE: KOLIKO VODE NA DAN?

Povprečni človek izgubi približno 2,5 litra vode na dan. 500ml se izgubi samo z dihanjem, ostala 2 litra se izločita s potenjem in urinom. Pri aktivnih ljudeh oziroma športnikih je ta številka še višja.
Neaktivna oseba mora zaužiti približno 30 ml vode na kilogram telesne teže. Za aktivnega športnika je ta številka še malo višja in sicer 50 ml vode na kilogram telesne teže. To je približno 4 litre vode (tekočine) na dan, če ste športnik težak 80 kilogramov. Bolj kot ste aktivni, večji vnos vode potrebujete. Ne pozabite svojega dnevnega vnosa vode razporediti enakomerno skozi ves dan.